Termen pentru obținerea ajutorului de minimis pentru lână

Crescătorii români de ovine care vor să beneficieze de această subvenție trebuie să depună cerere la direcțiile agricole județene până la data de 28 martie 2019. Este vorba despre ajutorul de minimis plătit de un leu pe kilogramul de lână comercializată. Spre deosebire de anul trecut, dovada comercializării lânii se poate obține și de la intermediari.
Pentru programul de lână este hotărâre de Guvern, aprobată, în vigoare. La începutul Programului, anul trecut, am avut peste 200 de crescători de ovine (din județul Hunedoara n.r.) care au dus la final acest program și au primit banii, un cuantum de un leu pe kilogramul de lână valorificată la un centru de colectare autorizat de către Ministerul Agriculturii și recunoscut. Peste 250 de tone de lână s-au valorificat prin program.

Anul acesta trebuie să vină până în 28 martie să se înscrie în program. Trebuie să vină cu adeverința de la medicul veterinar în care se atestă că deține acel număr de ovine pentru care va primi subvenția, cu cantitatea de lână valorificată, atestatul de producător pentru persoane fizice, extras de cont, copie de pe cartea de identitate, iar persoanele juridice, copie de pe certificatul de înmatriculare, contul. La momentul când vor face dovada că au dat lâna la centrul de colectare, vor depune actele fiscale la noi. Vorbim despre carnetul de comercializare, pentru persoane fizice, și factură, chitanță, pentru persoanele juridice, a declarat Călin Petru Marian, director Direcția Agricolă Hunedoara, pentru Satul hunedoarean.

Schimbările făcute anul acesta în lege pentru obținerea subvenției!

Potrivit Hotărârii de Guvern 57/2019, publicată în Monitorul Oficial din data de 12 februarie 2019, crescătorii de ovine pot să vândă lâna oilor și intermediarilor care să o valorifice mai departe la centrele de colectare.

Pentru obținerea ajutorului, oierii trebuie să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului către un centru de colectare a lânii sau o unitate de procesare a lânii, direct sau printr-un intermediar, care are încheiat un contract de livrare lână cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

Pentru anul 2019, perioada de cerere este perioada cuprinsă între data de 29 martie-30 septembrie 2019, inclusiv.

Până la data de 1 noiembrie 2019 inclusiv, solicitanții înregistrați în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii și verificați au obligația să depună la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București documente justificative care să ateste comercializarea producției de lână obținute.

Documentele justificative sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată, direct sau prin intermediar. În cazul intermediarului, acesta trece pe fila/filele din carnetul de comercializare al crescătorului de ovine numărul contractului încheiat cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

Direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București întocmesc, până în data de 10 noiembrie 2019, situația centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar, pe care o transmit Direcției generale buget-finanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.