Luna aprilie 2019 se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic în aproape toată ţara, exceptând zonele vestice şi nord-vestice, unde local, regimul termic al aerului va fi mai ridicat în raport cu mediile climatologice.
Caracteristici termice şi hidrice
Sub aspect pluviometric, se întrevăd cantităţi de apă pe ansamblu deficitare în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în nordul şi centrul ţării, precipitaţiile prognozate vor fi în general normale.
Pe parcursul lunii aprilie 2019, temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va favoriza efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ, precum şi parcurgerea în bune condiţii a fazelor de vegetaţie (germinare-răsărire-înfrunzire) ale culturilor de primăvară.
Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
În cultura grâului de toamnă, la sfârșitul lunii aprilie 2019, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Local în sud-estul, sudul, estul, centrul și extremitatea vestică a teritoriului agricol, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată și puternică se va semnala în sud-estul, local în estul, sudul, centrul și vestul țării.
Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general mai intens, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În semănăturile efectuate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile tardive, precum şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.
În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la înfrăţire şi alungirea paiului, precum şi înfrunzirea şi înfrăţirea, la nivelul întregii ţări.
Cultura de rapiţă va parcurge creşterea frunzelor, alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor în aproape toate regiunile agricole, local fiind posibilă declanşarea înfloririi, în special zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.
În plantaţiile pomicole, speciile de sâmburoase vor înregistra fazele de înflorire, înfrunzire, precum şi legarea/creşterea rodului, iar seminţoasele, dezmugurirea, înfrunzirea şi izolat, înflorirea.
La viţa de vie din majoritatea podgoriilor va fi posibilă definitivarea fazei de „plâns”, continuându-se totodată înmugurirea.
La culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) semănate în epoca optimă se vor semnala fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire), continuându-se totodată lucrările de semănat.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole:
• Continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Determinarea capacităţii de germinare prin verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară;
• Administrarea fazială a îngrăşămintelor minerale pe bază de microelemente la cerealierele de toamnă;
• Aplicarea de tratamente fito-sanitare (erbicide şi insecto-fungicide) la culturile de câmp, pomi fructiferi şi viţă de vie.
Sursa știrii este site-ul AGROINFO.