Senatul României a adoptat, luna aceasta, o lege prin care se va înființa o agenție care să se ocupe de autorizarea vânzării produselor din fermele românești. Printre numeroasele atribuții, Agenția va căuta și surse de finanțare pentru certificarea micilor fermieri cu exploatații agricole de maximum 20 de hectare sau 20 UVM. Agenția se va susține din finanțări proprii, dar și din subvenții acordate de Ministerul Agriculturii.
Potrivit acestui proiect de lege, scopul înființării Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare Românești este de a promova obținerea de produse agroalimentare certificate și de a asigura un marketing (vânzare) corespunzător acestor produse.
Agenția are următoarele atribuții principale:
a) elaborează, implementează și promovează strategia națională pentru produsele agroalimentare de calitate;
b) elaborează și implementeaă programe de marketing pentru produsele agroalimentare de calitate;
c) asigură managementul sistemelor de calitate instituite la nivel național și recunoașterea acestora la nivel european;
d) elaborează programe pentru promovarea pe piața internă și pe piețele terțe a produselor certificate conform unui sistem de calitate instiuit la nivel european sau național; aplică pentru finanțare în cadrul schemelor de finanțare europene; acordă consultanță operatorilor eligibili din România să elaboreze proiecte pentru obținerea de finanțări pentru marketingul produselor de calitate;
e) inițiază, elaborează, ori, după caz, avizează proiecte de acte normative care reglementează sistemele voluntare de certificare a calității produselor agroalimentare;
f) asigură transferul de informații specifice între operatorii economici;
g) asigură și implementează un sistem electronic pentru monitorizarea trasabilității produselor agroalimentare de calitate certificată;
h) elaborează orientări, analize, strategii și studii de conjunctură și de marketing în vederea stabilirii evoluției și a tendințelor pieței produselor agroalimentare de calitate, a modificărilor structurale în opțiunile sociale ale populației, pentru orientarea structurii, înnoirii și diversificării ofertei de produse alimentare de calitate atât pe piața internă cât și la export;
i) asigură funcția de control și inspecție în domeniul producției și comercializării produselor agroalimentare de calitate;
j) identifică și implementează surse de finanțare pentru certificarea exploatațiilor agricole și a micilor producători/procesatori de maximum 20 ha sau 20 UVM;
k) asigură, în domeniile sale de activitate, înregistrarea operatorilor economici în sectorul agroalimentar de pe filiera de produs, în strânsă colaborare cu organizația interprofesională corespondentă;
l) se constituie ca utilizator de date în cadrul Sistemului Informatic pentru Managementul și Monitorizarea Pieței Agricole (ISSAM al DG Agri), pentru declarațiile de orez, tutun, hamei, legume fructe, vie, prețuri la cereal, orez;
m) cooperează cu ceilalți producători de statistici oficiale pentru efectuarea cercetărilor statistice prevăzute în Programul statistic național anual;
n) asigură interconexiunea și legătura între sistemele informaționale ale MADR și Sistemul Statistic Național;
o) asigură consultanță și asistență tehnică necesară producătorilor de produse agroalimentare de calitate; elaborează ghiduri de bună practică pentru sistemele de calitate;
p) desfășoară activități de control și inspecții tehnice privind respectarea legislației pe domenii de activitate;
q) acordă derogări pentru prelungirea sau reducerea perioadei de conversie, la propunerea organismelor de inspecție și certificare;
r) autorizează importul produselor ecologice din terțe țări în Uniunea Europeană;
s) aprobă cererile solicitanților pentru utilizarea siglei ae - Agricultură Ecologică;
ș) asigură legătura cu autoritățile interne și internaționale din domeniu pentru produsele agroalimentare de calitate certificată;
t) implementează sistemele de calitate instituite prin legislația națională și poate certifica produsele conform acestor sisteme;
ț) Agenția poate delega competența de control către unul sau mai multe organisme de control în sensul articolului 2, punctul 5 din Regulamentul (CE) nr.882/2004 care funcționează ca organism de certificare a produselor;
u) verifică și recunoaște sistemele de certificare voluntară private conform reglementărilor europene;
v) implementează sistemele de calitate instituite de regulamentele europene și solicită recunoașterea și protecția la Comisia Europeană;
w) asigură transmiterea informațiilor provenite de la Comisia Europeană către instituțiile și agenții economici din domeniul de activitate;
x) elaborează și implementează programe educative și de cercetare privind produsele agroalimentare de calitate;
y) îndeplinește orice alte sarcini care derivă din implementarea funcțiilor delegate de către Ministerul Agriculturii.
În ultimii ani, România se confruntă cu un puternic deficit de balanță comercială în domeniul agroalimentar. Comerțul exterior este dominat de produsele agricole neprelucrate, în timp ce pe piața națională se introduc cantități importante de produse alimentare cu valoare adăugată. Putem concluziona că ajutoarele oferite fermierilor prin programele de susținere, naționale și europene, nu reușesc să aducă valoare adăugată produselor ci doar un avanataj de preț în negocieri, fapt care nu contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar românesc și european.
La elaborarea propunerii legislative s-a avut în vedere și modelul existent în alte state membre cu experiență în domeniul calității și marketingului produselor agroalimentare, cum ar fi Franța, Austria, Italia, se arată în Expunerea de motive la acest proiect de lege.
Schema pentru certificarea/autorizarea produselor din ferme este deschisă tuturor producătorilor. Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților are termen de depunere a raportului asupra acestei propuneri legislative la data de 28 februarie 2019.
Stire preluată de pe site-ul AGROINFO