Data de începere a depunerii cererilor pentru subvenții la APIA

În cadrul videoconferinței pe care a avut-o marți, 15 ianuarie 2019, cu toți directorii APIA din țară și cu cei ai direcțiilor județene pentru agricultură, ministrul agriculturii a subliniat că este foarte importantă pregătirea pentru demararea campaniei 2019 de primire a cererilor de plată.  Sesiunea de depunere a cererilor unice pentru subvenții va începe la APIA din data de 1 martie 2019.

Petre Daea a declarat, în repetate rânduri, că nu va renunța la acest calendar strict de depunere a cererilor unice la APIA. Astfel, sesiunea ar urma să se încheie, și în anul 2019, la fel ca în anul 2018,  la data de 15 mai 2019. 


Dacă pe 1 martie începe depunerea, pe 15 mai se închid obloanele la APIA. Dacă un fermier nu reuşeşte să depună, rămâne în afara dreptului, rămâne fără subvenţii. Este obligatoriu ca fiecare fermier care primeşte o înştiinţare de la APIA să se prezinte in interval stabilit pentru a nu se crea aglomerări şi cozi la centrele locale şi să nu pierdem timpul. Perioada de depunere a cererilor nu se prelungeşte cu un minut, pentru că reglează toate care urmează, controlul şi operaţiunea de declanşare din data de 16 octombrie a avansurilor. Procedând aşa, avem de câştigat toţi, în primul rând fermierii, iar în al doilea are de câştigat ţara, pentru că se realizează producţii, i-a avertizat, anul trecut, în februarie, ministrul Daea pe fermieri. Este de așteptat ca exact aceleași termene stricte să fie urmate și anul acesta, în 2019.

Vă reamintim calendarul cu termenele APIA stabilite cu strictețe de ministrul agriculturii și de la care funcționarii APIA, dar și fermierii nu se pot abate:

 1 martie - 15 mai - depunerea cererilor unice de plată.

1 iunie - 1 iulie  - efectuarea controlului administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora și transmiterea eșantioanelor.


1 iulie - 1 octombrie  - efectuarea controlului la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligații specifice, în iarna sau primăvara anului următor.

16 octombrie - 30 noiembrie  -plata avansului la subvențiile aferente Campaniei 2018.


1 decembrie - 31 martie - plata regulară, finală, a subvențiilor.