Corneliu Miclosi (1887 - 1963)

Corneliu Miclosi s-a nascut in comuna  Covasint  ca fiu al preotului ortodox Ioan Miclosi si al sotiei sale Melania. Scoala elementara a frecventat-o in parte in comuna Covasint si in parte in orasul Arad. Desi cu o situatie materiala un dintre cele mai bune absolva liceul “Moise Nicoara” cu mentiunea eminent la bacalaureat in anul 1905, reusind sa stapaneasca, printe altele, sapte limbi straine. Studiile superiore le incepe la Politehnica din Budapesta, unde a si fost retinut la Catedra de Tehnologie a Universitatii.

In anul 1913 incepe sa functioneze ca inginer la Fabrica de cabluri electrice “Siemens”, tot la Budapesta.

In perioada primului razboi mondial a fost trimis pe fronturile din Galitia (regiune istorica impartita actualmente intre Polonia si Ucraina), Polonia si Italia pana in 1915. In timpul serviciului militar isi termina teza de doctorar pe care o sustine in mai 1912, obtinand astfel titlut stiintific de Doctor in stiinte tehnice cu mentiunea cu distinctie.

Dupa actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 se intoarce in Romania si devine, intai inginer sef, mai apoi director la Tramvaiele Comunale Timisoara, care, din anul 1922 a funzionat cu Uzina Electrica formand Intreprinderile Electromecanice Timisoara, pe care Corneliu Miclosi le conduce pana in 1949.

In perioada 1947-1962 este profesor si sef de catedra la Institutul Politehnic Timisoara, iar din 1954 este seful sectiei de sudura si apoi directorul Centrului de cercetari tehnice al Bazei Academiei Timisoara, functii pe care le-a detinut pana la decesul sau survenit la 10 august 1963.

Mai multe informatii puteti obtine AICI.